Bloeiend Boerenland en Collectief Eemland werken samen aan Grutto Project Eemland

 

De Eemland polder is een ideaal gebied voor de na de winterperiode uit Afrika terugkerende weidevogels, zoals de grutto en de kievit. Na een lange tocht, waarbij ze veel gevaren hebben overwonnen en uitgeput zijn, komen ze in de Eemlandpolders. In een gebied waar boeren actief zijn om een voedzame veilige plek te creëren. Daar kunnen ze op krachten komen en bebroeden ze hun eieren.

Collectief Eemland is al jaren bezig met het beheren van percelen. Er wordt veel gedaan om het gebied voor weidevogels aantrekkelijk te maken.
Dit heeft resultaat gehad. Alleen, het kan anders. Het kan nóg beter, heeft de ervaring geleerd.

Collectief Eemland doet een beroep op Bloeiend Boerenland.

Bloeiend Boerenland kreeg van Collectief Eemland de vraag hen te adviseren en begeleiden bij de uitvoering van hun nieuwe Grutto project. Een ambitieus plan, waarmee percelen aantrekkelijker worden. Daarvoor wordt er gestart vanuit de basis.

Wat is dan de basis zult u zich afvragen?

Dat is de bodem. Daar vinden de volwassen dieren voedsel voor hun jongen. Bloeiend Boerenland is gestart met bemonsteren en analyseren van de bodem i.s.m. Healthy Soil. De bodemmonsters zijn geanalyseerd op de verhouding tussen elementen aan het klei-humus complex.  Bij de juiste verhoudingen ontstaan er poriën in de bodem. Meer poriën betekent meer lucht en leven in de bodem. Ofwel, meer microbiologie, zoals schimmels, kevertjes, larfjes, wormen, pissebedden en meer. Deze dienen als voedsel voor weidevogels en hun jongen. Leven boven de grond begint met leven in de grond. Dat geldt voor insecten en weidevogels en ook voor de flora, de planten. Planten zijn voor gezonde groei, net als de grutto, afhankelijk van leven in de bodem.

 

 

 

 

 

 

De keuze van de flora bepaalt mede de ontwikkeling van de fauna

Insecten die thuis horen in de regio, hebben op hun beurt specifieke inheemse planten nodig. De gebruikte flora (planten) moet insecten (fauna) voorzien van voedsel, schuilplaatsen en nestelgelegenheid. De keuze voor kruiden moeten ecologisch verantwoord zijn. Juist gekozen kruiden bieden beschutting aan kuikens. Deze kunnen hierin weg vluchten voor belagers. Waar daarnaast rekening mee gehouden moest worden, is dat de keuze van kruidenmengsels bijdraagt aan de ruwvoerwinning en aan gezond veevoer. Het is immers grasland, dat naast natuurwaarden meedraait in het veehouderijbedrijf.

Droog voor de kruiden en kuikens, nat voor de volwassen vogels: plasdras

Weidevogels zoals de grutto houden van natte plekken op het land. Om die reden zijn er drassige plekken aangelegd. Dit heet “plasdras” en dit vraagt een ander type kruidenmengsel. In plasdras wordt de waterstand hoog gehouden waardoor er vrijwel continu een laagje water staat. Dit is ideaal voor de grutto, maar is een uitdaging waar het over landbouwkundig gebruik gaat. Bloeiend Boerenland heeft een speciaal mengsel ontwikkeld dat én bestand is tegen “natte voeten” én geoogst kan worden als ruwvoer voor de koeien wanneer de gruttojongen groot zijn.

De aanpak van Bloeiend Boerenland.

Voor de betrokken veehouders is de expertise van Bloeiend Boerenland een belangrijk argument om samen te werken. De aanpak richt zich op het geheel, waarin het bodemvoedselweb een belangrijke rol speelt. De totale omvang van het project is ongeveer 150 hectare. Vanwege de klimatologische omstandigheden was het onmogelijk alle percelen dit najaar aan te pakken. Eerst was het daarvoor te nat en daarna maakte de regelgeving het onmogelijk vanwege de uiterste datum voor graslandvernieuwing. Het oude grasland moest vernieuwd en gescheurd om plasdras te kunnen aanleggen. Desalniettemin zijn tientallen hectares voorzien van greppels met plasdras. In de bodem is gestart met het optimaliseren van het klei-humus complex, zodat bodemleven en planten zich goed kunnen ontwikkelen. De mengsels zijn inmiddels gezaaid en de percelen worden prachtig groen van het jonge kruid. Deze kunnen zich nu ontwikkelen tot een kruidenweide vol inheemse wilde bloemen, kruiden en grassen, goed voor insecten waardoor de weidevogels een prachtige omgeving vinden als ze terug zijn van hun lange tocht uit Afrika.

Collectief Eemland en Bloeiend Boerenland blijven u informeren over de ontwikkelingen via onze website en sociale media. En u kunt altijd eens een kijkje nemen .

Doe mee voor meer biodiversiteit en maak uw gift over via deze link

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.